Pessoa bett

Det är många som pratar om pessoa bettet, om det är bra eller dåligt för hästen..
Jag har själv funderat på det och man vill ju inte rida med nåt bett som kan vara skadligt för hästen.
Det är många som säger att det ger hästen dubbla budskap " trycker på nacken pågrund av att sidostyckerna spänns när man tar i hästen, och det tillkommer att hästen tycker att det är obehagligt och vill därför sänka huvudet, samtidigt som bettet trycker upp emot gomtaket och uppåt mot hästens tänder (då den vanligaste konstruktionen är tvådelad), vilket gör att hästen vill höja huvudet".
Det här är en av anldeningen till varför man blir emot pessoa.

Men om man tänker efter lite grann, om bettet hade " skadat " hästen på något vis, skulle det då vara tillåtet att rida med det på tävling?
Jag tror faktist inte att det är så dåligt som alla får det att låta som. Det kanske inte är ett "favorit bett" eller vad man nu ska säga, men det finns antagligen hästar som funkar riktigt bra på de bettet, alla hästar funkar inte på ett och samma bett, man måste prova sig fram.

Vad tycker ni om pessoa bettet?


Kram Elina♥

Kommentarer
Postat av: Emma Hessel

Vissa hästar går bättre på detta i hoppning framförallt eller vid uteritt.. Då jag tycker det är bättre att sätt på ett lite skarpare bett på hästar som har tendensen att bli starka och vill dra. istället för att sitta på ett vanligt tvådelat eller tredelat och rycka hästen i munnen...

2010-12-22 @ 23:36:13
Postat av: Sofie

jag hade tredelat på min ponny innan, och jag hade inga problem med det. efter ett år bestämde jag mig för att testa nått nytt, eftersom jag verkligen inte kan rida dressyr på det till uppvärmning i hoppningen. så jag bytte till ett tredelat babypelham, det va inte skarpare, men det funkade bättre på något vänster :)

2010-12-22 @ 23:40:58
URL: http://sofieocholivia.blogg.se/
Postat av: Ida

Men å andra sidan så tillåts andra saker som är helt vansinnigt! kolla bara på våra allmänna lagar och regler.. Jag hade aldrig i mitt liv velat rida min häst på det! :)

2010-12-22 @ 23:43:32
URL: http://idrus.blogg.se/
Postat av: S

Det är tal om att förbjuda det på tävling..

2010-12-23 @ 00:41:02
Postat av: .

jag tycker absolut att det är skadligt för hästen,i och med att det inte finns någon kedja som stoppar upp som på tilexempel kimblelvickbett. (stavning) men jag dömer inte andra som rider med det, det är ens eget val:)

2010-12-23 @ 08:08:56
Postat av: Nelly

Men min fråga är ju varför inte folk är emot pelhambett? Det blir ju 3 signaler, i nacken, i munnen, under hakan..

Eller Kandarbett, där det är 4 signaler.. nacken, munnen x2, under hakan..

2010-12-23 @ 15:08:33
URL: http://travtjejer.blogg.se/
Postat av: Denice

Visserligen är det ett starkt bett.OM DET ANVÄNDS I STARKA HÄNDER. ALLA bett blir starka av en stark hand. Bettet blir som man själv gör det till :)

Och som Pelham & Pessoa TEX ska man ha en mjukhnad på.

Och har man det så är det ej skadligt :)

2010-12-23 @ 17:18:02
URL: http://bondeliven.blogg.se/
Postat av: Matilda

Man kan ju typ inte tycka om elr inte tycka om detta bettet, det är ju hästen som ska göra. Om hästen trivs med det och går bra med det så kan man ju använda det :)



Den är min mening,själv rider jag med stångbett då jag rider mest western :)

2010-12-23 @ 17:34:49
Postat av: tilda

Jag tror itne att det är så "skadligt" för hästen som folk säger. Bisse tex fungerar jätte bra på pessoa! Under utomhus sässongen går det inte att rida honom på något annat bett då han blir alldeles för stark! Så jag tycker inget illa om pessoa! :) <3

2010-12-23 @ 19:26:31
URL: http://elitryttarnas.blogg.se/
Postat av: Sandra

Pessoabett tycker jag hör hemma i soptunnan, men det är upp till varje ryttare att bestämma vad som ska sättas i hästens mun och vill nån ha skräp i munnen på hästen så får den det, då ska ingen lägga sig i:).

2010-12-23 @ 21:20:41
URL: http://dressyrohoppryttarna.blogg.se/
Postat av: louise

Pessoa är inte bra, det spelar ingen roll vem som rider med det. Hästen kanske känns bra, men det påverkar inte hästen bra någonstans. Tänker inte skriva en hel roman om varför osv, utan det finns gott om texter där det står om pessoa tillräckligt mycket för att dra denna slutsats.

2010-12-25 @ 21:41:43
Postat av: Isabell

Pessoabettet ger dubbla signaler men framförallt trycker på känsliga nerver i nacken på hästen såfort man tar tag lite i tyglarna. Det är ett hissbett. Rider man länge men pessoa bettet så "trippar" hästen fram, har munnen öppen och är varken mjuk i munnen eller följsam.

Pessoabettet är tillåtet med delta på tävling och att ha den på andra ringen, tredje ringen är förbjudet att ha tyglen i på tävling! Det kvittar om det är hoppning, dressyr, fälttävlan eller annan gren.

2011-01-05 @ 11:33:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0