fördomar

Har du fördomar mot fjordingar?

Det finns många som har fördomar mot fjordingar, men jag vet att det är många som har ändrat sig här på bloggen efter de har sett Roxi. Dock vet jag inte vart alla dessa fördomar kommer ifrån, fjordingar är väl som vilka andra hästraser som helst? eller har jag missuppfattat nått? Visserligen är de kraftigare i kroppen, men enligt mig tycker jag att det är mycket snyggare att ha en muskulös häst än en pinnsmal.

Dock har de också börjat avla fram lättare typer av fjording, som kallas sportfjording.

Alla fördomar som att de är för klumpiga, tjocka, tunga, envisa. Att de är hårda i munnen, att man inte kan rida dressyr på dem, att de kan inte hoppa, att de är sega och skänkeldöva. Allt det här stämmer inte utan kan vara utifrån individ till individ.

De kan användas till allt, hoppning, dressyr, fälttävlan, distans, körning, i jordbruket osv. De är grymma allroundhästar!

När jag är på tävlingar med Roxi, så har jag hört folk säga "undrar varför hon är här över huvudtaget när hon vet att hon inte har en chans?!" eller "Kolla en fjording! Den slår jag lätt" (då sitter det inte fel med en fet VINST). Men det är det som är så kul med fjordingar, de märker uppmärksamhet och gör det oväntade.

Jag har lärt mig allt jag kan på Roxi och jag tror att jag inte skulle lärt mig bättre på någon annan häst.
 När jag köpte Roxi fick jag en vän för livet och ingen kan ersätta henne♥

Så ni som har fördomar mot fjordingar, har inte sett en fjording.





Foto: Linnea Schalander

/Vicky


Kommentarer
Postat av: SHUNi- hästblogg

Håller med dig vicky, min kompis har två superfina fjordingar och dem är precis lika bra som alla andra hästar :) Roxi är superfin!



Var föresten gärna med och diskutera på min blogg vad du anser om hästtandläkare :)!

2011-12-06 @ 18:33:16
URL: http://shuni.blogg.se/
Postat av: vickan

har inga fördomar mot fjordingar. maffigare hästar är svårt att hitta och roxi verkar jättehärlig :) men det är långt ifrån min typ av häst. skulle nog aldrig få för mig att provrida en fjording men det beror inte på att det är just fjording. skulle nog inte heller ens åka och kolla på någon annan ponny/häst med den exteriören, även om jag visste att den hade gått höga klasser i hoppning, vilket jag är ute efter. jag gillar hästar som är tunna i modellen och tror att alla passar med olika typer. sen är jag helt övertygad att alla raser, modeller passar olika bra till olika saker också. de är ju trots allt framavlade sen lååångt tillbaka för att fylla en viss funktion. vissa skulle springa snabbt och vissa skulle dra tunga saker osv. men det kan man såklart gå ifrån. min mormor lärde sin shettis piaff, passage, spansk skritt osv. och de är ju inte heller direkt avlade för det ;)

2011-12-06 @ 19:07:08
Postat av: hanna

2011-12-06 @ 19:34:30
Postat av: hanna

har också lärt mig de mesta jag kan inom ridning på en fjording dom är mer än BÄST!



finns super många raser som är mer än bäst, tycker man inte ska titta så mycket på själva rasen de är ju själva hästen som spelar roll!



du och roxi är sååååå fina tillsammans

2011-12-06 @ 19:37:41
Postat av: Irma - topponys.blogg.se

Jag har fördomar mot fjordningar då dom fjordningar jag har ridit (två stycken hehe) har varit hemska. Tunga och hänger sej i hande, slö som få. Envis och stannade och backade hela tiden en av dom. Så nej, efter att jag ridit två sräckexempel så har jag haft svårt för att tycka om fjordningar. Fattar ju att alla är olika, men det har satt sej i bakhuvudet att inte tycka om fjordningar, tyvärr!

2011-12-06 @ 20:07:16
URL: http://topponys.blogg.se/
Postat av: Kim

så bra skrivet! Har själv en fjording och vet att dom kan!

Att dom inte syns lika mycket på banorna är ju att dom inte är lika "smidiga" som alla småponnysar, men det är ju förståerligt. Visst finns det dom hästar (typ roxi) som är riktigt fina och smidiga som kan komma långt, men bruksmodellerna kan ju inte det på grund av sin kroppstyp.

2011-12-06 @ 20:18:28
Postat av: M I M M I

Hihi....Det där med envis tror ja stämmer i de flesta fall (Men dom flesta STONA överlag är ju envisa), men resten av fördomarna är ju individuella men kom ihåg: "Fjordingar är inte envisa, de ger bara ryttaren lite extra tid att tänka efter vad de gjorde för fel." ;)

2011-12-06 @ 20:30:21
URL: http://Miimmis.devote.se
Postat av: Ina Ögren

Jag har absoluuuut inga fördomar mot fjordingar, förstår inte varför någon kan ha det?

När folk ser typ en frieser så säger dom typ "ååååh så vacker!!" och ser den inte alls som klumpig... men egentligen är det ju ungefär samma kropp som på en fjording... lite underligt är det allt!

2011-12-06 @ 20:48:22
URL: http://ponnyskruttarna.webblogg.se/
Postat av: Mia

Fjordingar är awesome! Efter flera år på Taffsnäs så kan man inget annat än älska dem... :)

2011-12-06 @ 21:02:00
Postat av: Tea

Ja! Håller med! Fjordingar kan vara lite tunga vissa av dom, men det finns ju självklart undantag. Roxelina tex är ju en jätte fin fjording! Och du rider henne riktigt bra!! Brukar roxelina vara tung och kännas jobbig att rida, eller känns hon som den lättare typen??

Kommer dom här bilderna från SM iår? Var "Linnea Shalander" med dig på Sm och fottade dom? Eller alltså alla fjordingar, om hon äger någon hemsida eller något med bilder?



Jätte tacksam för svar!!!!

SJUKT BRA BLOGG BTW!! //Tea

2011-12-06 @ 22:59:43
Postat av: Sandra

Hej, läser runt på lite olika bloggar och hamnade av en slump på denna tjejs blogg http://jolisporthorses.blogg.se/2010/november/

när jag sökte på en speciell fjording som är helt amazing.

Men först och fräsmt, titta denna tjejs blogg, inläggget heter "Kallblod kan", november 2010. Hon har skrivit upp lite olika exemplar. Lite intressant :)



& sök öven på google, bilder, på "hugo 179" sjukt vacker fjording, och shit vad han hoppar!!

(det var så jag hamnade på hennes blogg, hon hade lagt upp en bild på honom :) )



2011-12-06 @ 23:44:31
Postat av: Elinor

har bara ridit 3 så jag kan inte säga så mkt och jag håller ju på med en helt annan gren som fjordingar inte kan vara med i. Men jag tycker dom ser söta ut, men jag tycker det är synd att dom ska ha så ful man :P de skulle vara mycket snyggare om de fick ha lång man istället för stubbmanen :) tycker nordsvenskar och haflingers är snyggare tex bara för att de får ha sin man lång.

2011-12-07 @ 00:32:10
URL: http://engelstoft.se
Postat av: Amanda

Tror många hr fördomar mot dem eftersom de från början avlades för körning, det är ju en körhäst! Dessutom ser man dem ofta på ridskola/4H gårdar där de som är trötta, sega och slöa hamnar.



MEN en dressyravlad ponny kommer att röra sig bättre än en fjording. Visst de kan vara superfina men de HAR inte samma elasticitet och gång som våra moderna sportponnier. Så enkelt är det. Du skulle inte kunna rida dressyr EM på alla fjordingar i Sverige, för de är inte avlade för det ändamål.



Men inte sagt att du kan träna och tävla till en viss nivå men en fjording kommer inte att kunna mäta sig med eliten (isåfall hade det kryllat av fjordingar där).



Dock finns det ETT undantag i hela världen enligt mig. SÖk på Super Guus på youtube och kika och njut ;)

2011-12-07 @ 06:39:17
Postat av: Emma

Du verkar så himla stark och självsäker! Tycker du är grymt duktig och det ser ut som att du utvecklats väldigt mycket på braven oxå :) fortsätt så!



Har fått liknande kommentarer om min halvfoderhäst (en arab) för att han "är" galen, går inte att hoppa högre än 30 cm, går inte att spola av, går inte att rida osv...de blev nog GANSKA förvånade är vi vann båda klasserna i den senaste klubbdressyren och kom delad etta med en sm-ponny! Har oxå hoppat 70-80 banor med honom utan problem! Fördomar är det värsta jag vet! :(



Btw är nog guus (stavning) bland de snyggaste hästar jag sett! ;)

2011-12-07 @ 07:16:17
URL: http://dressyrtosera.devote.se
Postat av: Liza

åå jag älskar fjordingar och roxi är superfin ! vår fjording är väldigt stor och grov och egentligen körhäst. Hon är världens snällaste och ställer alltid upp och gör sitt bästa både i ridningen och körningen (: Så det där med att alla skulle vara envisa, tröga och hårda i munnen beror nog mer på individ än på ras !

2011-12-07 @ 08:31:30
URL: http://lizaspawnies.blogspot.com
Postat av: sanna

Jag älskar fjordingar, dom är så himla fina!:D

2011-12-07 @ 12:08:19
URL: http://hillaryochfleur.blogg.se/
Postat av: Anna

Du har så rätt! Fjordingar är grymma ponnysar :)

2011-12-07 @ 15:45:06
URL: http://paallin.blogg.se/
Postat av: Ellinor Essen

Har också en fjording som jag tränar och tävlar dressyr och hoppning med. Kika gärna in på bloggen och kolla på honom :D

2011-12-07 @ 15:57:34
URL: http://ellinoressen.blogg.se/
Postat av: Frida

Har själv varit med om detta, fast med haflinger. Men de är så unika att det blir en härlig känsla att komma ut på tävling med en udda häst än att komma men en mörkbrun som bara blir >en i mängden< :)

2011-12-07 @ 17:35:25
URL: http://ponnyryttarinnan.blogg.se/
Postat av: Fanny

Jag har inga fördomar mot fjordingar, jag tycker att vissa är supersöta! :).

Roxi är en av de ♥.

2011-12-07 @ 18:21:14
URL: http://ponniflickorna.bloggplatsen.se
Postat av: mandyz

Fjordingar är ju helt klart det finaste som finns, spec. Bento <3

/amanda g

2011-12-07 @ 21:17:25
URL: http://mandyz.blogg.se/
Postat av: Alva - Alvaaohlstrom

Jag har ingenting imot fjordingar, förutom att det är inte riktigt den sårdens hästar som jag faller för!

dock var alla de på bilderna grymt fina! :D

2011-12-07 @ 21:29:01
URL: http://alvaaohlstrom.blogg.se/
Postat av: Frida:)

jag älskar fjordingar!

har en egen faktiskt och han heter lotus, han är en riktigt hoppkanon! han älskar det helt enkelt!

när jag har kommit till en tävlingsplats då har jag sett blickarna dom ger han, dom tror att han inte alls kan hoppa och dom undrar vad han ens gör här brevid dom sportiga smäckra hästarna, men när jag och lotus kommer in på banan och han studsar över 80-90 som om ingenting! då blir dom väldigt förvånad !

en bekant till mig att hon trodde aldrig att jag och lotus skulle bli placerad! att han var så spänstig och allt.

håller med dig! jag tycker att dom inte ska ha fördomar om fjordingar, inte förren dom har sett hur talangfulla dom är :)

2011-12-08 @ 23:02:05
URL: http://fridakungen.blogg.se/
Postat av: Anonym

Inte min typ av häst, men de är väldigt fina !:) jag har absolut inget emot dem

2011-12-09 @ 08:27:27
Postat av: Johanna

På tal om fjordingar, vilket tycker du är snyggast? Stubbman eller längre man? :)

2011-12-09 @ 14:09:02
Postat av: Linda von Seth

Roxelina är ju dessutom den finaste fjordingen någonsin. Jag tror att fjordingar som ponnyer inte alls har så svårt att mäta sig med andra raser om de bara rids rätt från början, men när man pratar om de större fjordingarna som är storhästar tror jag faktiskt att de har lite svårare. De kommer aldrig riktigt ha de Scvhunget som krävs, men de är hållbara och Roxelina har ju inte haft några problem i div 1, och hon har hållt sig på den ganska så höga nivån i vad är det... fem år nu!? Inte många andra ponnyer som klarar det...

2011-12-09 @ 22:34:13
Postat av: Ina Ögren

Förstår inte varför man har fördomar mot olika raser över huvud taget..?

Fjordingar är väl som alla andra, vissa är jättefina, vissa inte...

Blir så trött på alla fördomar som finns här i världen >.<

2012-01-06 @ 03:12:52
URL: http://inaogren.blogg.se/
Postat av: Ina Ögren

Förstår inte varför man har fördomar mot olika raser över huvud taget..?

Fjordingar är väl som alla andra, vissa är jättefina, vissa inte...

Blir så trött på alla fördomar som finns här i världen >.<

2012-01-06 @ 03:13:40
URL: http://inaogren.blogg.se/
Postat av: Veronica

Det som folk inte tänker på är att det handlar inte om rasen eller grovheten. Utan hur den är byggd riden osv. Är hästen smäcker och byggd i nerförsbacke så är det ingen lätt riden häst. Rider man en häst som ryttaren har bärt runt i munnen blir det ingen lätt riden häst. Allt handlar om utbildning, extriör, kunskap och vilja. Det har inget med själva rasen att göra. Har också fjording, haft Haflinger, halvblod osv. Men fastnat för fjordingarna och Haflinger :O)

2012-02-21 @ 14:53:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0