NY REGEL - ANVÄNDNING AV SPÖ

Visste ni att för i år, 2012, så har det kommit en ny regel angående om hur man får använda sitt spö på hopptävlingar. Spöt får endast användas vid olydnad vid hindret och då bara 1 gång. Mellan hinder är det "förbjudet". Eller rättaresagt så är det inte förbjudet men de dömmer lättare och tuffare på det, man kommer lättare att få tillsägelse om man använder det mellan hinderna och använder man det för mycket så kommer man att bli diskvalificerad.

Det kan vara värt att veta, om man inte vill ha tillsägelse eller bli diskvalificerad pga av det, vilket jag inte tror att någon vill.

OBS Jag vet inte riktigt om denna regel är sann eller inte, men nu när vi var på Södertälje så hjälpte Unni mig på framridningen. Hon var överdommare och berättade om denna regeln och att jag skulle tänka på den.


Jag peronligen tycker att det är någorlunda bra om det är så. Det är alltför många ponnyryttare som man ser som piskar på sina hästar om de får ett stopp, av ren besvikelse, utan att domarna säger till. Dock så tycker jag ändå att man ska få använda spöet mellan hindrena som det alltid har varit, bara det inte går till överdrift och det övergår till agressivitet.

Sen finns de ju dom som har hästar som är väldigt sega som kan behöva någon smäll på rumpan så att de verkligen kommer igång. Sådana dagar kan Frans ha och då är det skönt att ha ett spö till hands som en extra skänkel.

Vad tycker ni om den här regeln?


Slumpad bild

/Elina

Kommentarer
Postat av: Jonna

Hej! Väldigt bra skrivet och jag undrar om jag skulle kunna få kopiera vissa delar utav denna text till min blogg? Jag kan skriva att jag fått texten från er? <3

2012-02-13 @ 17:55:26
URL: http://munsborodarragh.blogg.se/
Postat av: Hanna

Förstår din tankegång, men det är svårt att sätta fingret på mellanting i regler. L'ttare med att inte få alls. Själv så använde jag spö en hel del förrut. Inte så att jag slog, men petade, så han skulle ha koll på mig och hindret typ.

2012-02-13 @ 18:20:39
URL: http://haner.blogg.se/
Postat av: Irma - topponys.blogg.se

Jag brukar få peta till min ponny först vid skänkeln innan starten och sen på bogen mellan typ 2an och 3an för att han ska komma igång och hoppa av ordentligt. Samt att jag ibland kan få peta till honom på bogen vid ett hinder för att han ska ta i. Om dessa regler är sanna så kommer jag bli diskad eller ..?

Jag slår ju absolut inte hårt, utan bara petar till honom!

2012-02-13 @ 19:12:03
URL: http://topponys.blogg.se/
Postat av: ida carlsbogård

jag tycker faktiskt att denna regeln är jättebra, jag tycker man ser alldeles för många som piskar sina hästar med spöna! Typ efter att ponnyn har vägrat så piskar dom med spöt, då tycker jag att man ska bli diskvalicerad!

Fast jag tycker ändå att man skulle få använda det lite, typ ett litet pet framför ett hinder om ponnyn skulle vara osäker på hindret :)

2012-02-13 @ 19:14:28
URL: http://idacarlsboo.blogg.se/
Postat av: Alva Ohlström

Undrar ifall jag kan få låna texten och skriva att det är ifrån er, samt länka inlägget? :)

håller med dig till 100% här faktiskt!

2012-02-13 @ 19:24:36
URL: http://alvaaohlstrom.blogg.se/
Postat av: Lovis Green

Well. Påsätt och vis bra och påsätt och vis dålig? Dock använder jag inte spö - aldrig - så spelar inte så stor roll för mig :)

2012-02-13 @ 19:28:56
URL: http://moncheval.blogg.se/
Postat av: Rebecca Turesson

Hej! :)

jag tycker att denna regel är lite dålig, Dom har ju inte direkt tänkt dom lite mer ''lata'' hästarna om du förstår. Dom måste man ju race upp lite, och kanske använda spöt, eller sporrar om man har.( men sporrarna får man ju använda )

Liksom min c-ponny har inte direkt den där egna motorn som många hästar har. Utan jag måste rida med både spö och sporrar. Fast jag använder mest sporrarna ibland då & då som skänkel. Men iallafall, Om jag ska hoppa en kombination så måste jag ibland lägga till spöt för att han ska ta i mer, annars blir det för långt eller för kort för han. Så skulle jag bli diskad då?

Maila Svar tack eller svara på bloggen :)

2012-02-17 @ 09:22:46
URL: http://rebeccaaturesson.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0